UITSLUITEND TE BOEKEN VIA:
+31(0)455754461 of
mail naar: 
wijngoed@fromberg.nl

Dagarrangement

Limburg Puur “Mijnen en Wijnen”, Nederlands Mijnmuseum

Bij aankomst in het Nederlands Mijnmuseum wordt u ontvangen met koffie en Limburgse vlaai. Aansluitend zal er gestart worden met de rondleiding in het Mijnmuseum onder begeleiding van een oud-mijnwerker.

logofromberg

Het Nederlands Mijnmuseum herinnert aan het glorieuze tijdperk van de Nederlandse steenkolenindustrie. Het is gevestigd in het schachtgebouw van de voormalige steenkolenmijn Oranje Nassau I. Het behoort, als enigste Heerlens gebouw, tot de Top 100 monumenten van Nederlands historische gebouwen.

In het drie etages tellende schachtgebouw, gebouwd rond de 470 m diepe mijnschacht, is de complete mijnbouwhistorie in beeld gebracht. Aan de hand van uitgestalde mijnbouwattributen krijgt men op indrukwekkende wijze een overzicht van de onmenselijk zware, ongezonde en vaak levensgevaarlijke, ondergrondse werkzaamheden. Rondleidingen worden gedaan door diverse oud-mijnwerkers, al hun verhalen komen uit eigen ervaring! In het naastgelegen ophaalgebouw is de uit 1897 daterende en oorspronkelijk door stoom aangedreven ophaalmachine te bezichtigen (met nagebootst geluidsfragment). Het geheel wordt treffend toegelicht d.m.v. een tweetal unieke ondergronds opgenomen films.

Duur bezoek Nederlands Mijnmuseum ± 2 uur. Na deze rondleiding vertrekt u (met eigen vervoer) naar Wijngoed Fromberg te Ubachsberg ( ± 15 min.).

 

Wijngoed Fromberg

Bij aankomst op Wijngoed Fromberg begint u met een uitgebreid Limburgs buffet met koffie en thee oftewel het eerste glaasje Fromberger wijn. Na de lunch (ongeveer 1 uur) zal aan de hand van een fotopresentatie u het e.e.a. verteld worden over het begin van Wijngoed Fromberg, de eerste aanplant, het onderhouden, de oogst en het snoeien van de wijnranken. Deze presentatie duurt ongeveer 50 min. Aansluitend zullen we het proeflokaal verlaten en bezoeken we (onder het genot van een tweede glaasje wijn) de ruimte waar de wijnpers en de andere apparatuur staat, alwaar het vinificatieproces besproken wordt. Nadat we ook nog een bezoek brengen aan de wijnkelder keren wij terug in de ontvangstruimte alwaar wij onder het genot van een derde glaasje wijn nog gezellig kunnen samenzijn. Na 2 – 2,5 uur wordt de rondleiding – dagprogramma afgesloten.

Het Limburgse buffet bestaat uit:

  • meerdere soorten kazen zoals de Limburgse grottenkaas, herve oftewel Limburgse stinkkaas, een romige kaas met kruiden, een oude gerijpte kaas, de kazen zijn lekker te combineren met onze huisgemaakte wijngelei,
  • meerdere vleessoorten zoals boerenham, gegrilde ham, gegrild spek, zult, boeren- en roompate’s , preskop, boerenpastei.
  • meerdere soorten limburgs rogge, zoals rozijnen rogge, notenrogge, appeltjesbrood, etc.
  • koffie en thee. (Frisdrank is ook aanwezig voor degenen die liever niet 3 glaasjes wijn drinken).

Totale kosten voor dit dagarrangement Limburg Puur “ Mijnen en Wijnen” € 34,= p.p.